Rasstandard

Fullständig rasstandard finns på SKKs hemsida.

Ursprungsland / hemland Frankrike
Användningsområde Sällskapshund
FCI-klassifikation Grupp 9, sektion 2

Pudeln är känd för sin trofasthet, sin lätthet att lära och tränas, vilket gör den till en särskilt trevlig sällskapshund.

Färg

Färgen skall vara enfärgat svart, vit, brun, grå eller aprikosröd.
Vid svart och vit är det inga problem - svart är svart och vit är vit. De andra färgerna har några förtydliganden.

Brun Färgen skall vara ren, tämligen mörk, jämn och mättad. Beige färg eller ljusare nyanser därav är inte tillå̊tet.
Grå Färgen skall vara jämn och ren och få̊r varken vara svart- eller vitaktig.
Aprikosröd Färgen skall vara jämn och kan variera från ljust aprikos till djupt rött. Ögonkanter, nostryffel, läppar, tandkött, gom, anus, pung och trampdynor skall vara väl pigmenterade. Hos ljust aprikosröd pudel skall pigmentet vara så mörkt som möjligt.

Storlek

Storpudel Över 45 cm till och med 60 cm med en tolerans på 2 cm uppåt. Storpudel skall vara som en förstorad kopia av mellanpudel frå̊n vilken den har behållit samma kännetecken.
Mellanpudel Över 35 cm till och med 45 cm.
Dvärgpudel Över 28 cm till och med 35 cm. Dvärgpudel skall i sin helhet ge intryck av en förminskad mellanpudel. I så stor utsträckning som möjligt skall samma proportioner bibehå̊llas. Inget dvärglikt utseende få̊r förekomma.
Toypudel Över 24 cm till och med 28 cm (idealet är 25 cm) med en tolerans på 1 cm nedåt. Toypudel skall i sin helhet behålla intryck av dvärgpudel. Samma proportioner bibehålls och skall motsvara alla standardens krav. Inget dvärglikt utseende får förekomma. Enbart nackknölen kan vara något mindre markerad.